V medzilaboreckom múzeu inaugurovali nové portfólio Andyho Warhola

12.11.2005 Medzilaborce

Medzilaborce 9.novembra (TASR) - Desať unikátnych diel kráľa pop-artu Andyho Warhola s názvom Flowers (Black and White) inaugurovali dnes v rovnomennom múzeu...
Medzilaborce 9.novembra (TASR) - Desať unikátnych diel kráľa pop-artu Andyho Warhola s názvom Flowers (Black and White) inaugurovali dnes v rovnomennom múzeum moderného umenia (MMUAW) v Medzilaborciach.

Portfólio, ktoré múzeum z prostriedkov Prešovského samosprávneho kraja kúpilo za 45 tisíc dolárov od The A. Warhol Foundation for the Visual Arts v New Yorku, obohatí nielen zbierkový fond múzea, ale aj umelecké hodnoty štátu. Podľa kurátora múzea Michala Bycka vzniklo tak, že Warhol rukou v lineárnej kresbe urobil desať kresieb zátišia zvädnutých kvetov. \"Warhol bol vynikajúci nielen ako kolorista, ale aj kresliar. Práve tieto kresby filozoficky konfrontuje so smrťou, \" uviedol dnes pre TASR Bycko. Dodal, že portfólio je vytvorené v menšom náklade, výtvarne je veľmi zaujímavé a na výstavách diel Andyho Warhola takmer nevyskytuje. \"Percipient je preto často prekvapený, že aj toto dielo je dielom kráľa pop-artu, \" povedal kurátor. Doplnil, že kresby sa nachádzajú na ručne robenom papieri.
Vedenie MMUAW verí, že spomínané portfólio priláka ďalších návštevníkov. Ročne prejde bránami múzea asi 17 tisíc záujemcov.
 

Vyberte región